Ayurveda

tl_files/images/poza-ayu4.jpg

Ayurveda este un mod de viata care ne invata cum sa ne mentinem si sa ne protejam sanatatea. Ea ne invata atat sa vindecam, cat si sa prelungim viata.  Trateaza omul ca un intreg: trup, suflet, spirit, totul in echilibru.

Ayurveda imparte oamenii in functie de dominanta a trei forte interioare, in fiecare persoana regasindu-se toate cele trei:

Vata – sau miscare – pentru a putea respira, pentru a putea trimite si primi impulsuri nervoase de la creier.
Pitta - sau metabolism – pentru a prelucra alimentele, aerul si apa din intregul sistem si de a facilita functionarea intelectuala adecvata.
Kapha – sau de structura – pentru a tine celulele impreuna si a forma muschii, grasimea, oasele si tendoanele.

Vata

Vata este un cuvant indian care defineste spatiul si aerul; el este uscat, rece, repede, aspru, mobil, usor, dar si sensibil. Vata comanda toate resorturile miscarii din organismul uman, reglementeaza activitatea musculaturii, a organelor interne, circulatia sangelui, respiratia si activitatile spirituale.

Oamenii Vata sunt imprevizibili si au mult mai putine steriotipii decat cei de tipul Pitta sau Kapha. Variatia in ceea ce priveste marimea, forma, starea de spirit si energia fizica este trasatura lor dominanta. Persoanele Vata tind sa li sa faca foame la orice ora, sa adore schimbarea, sa se culce la ore diferite in fiecare seara. In mod special, sunt predispusi la boli minore, raceala sau gripa.

Pitta

Tema dominanta este intensitatea. Indivizii sunt persoane ambitioase, cu o minte patrunzatoare, care spun ce gandesc, indraznete, care nu cedeaza usor sau sunt gelosi. Partea combativa a persoanei Pitta este o tendinta naturala, dar nu intotdeauna foarte vizibila. Cand sunt echilibrati, oamenii Pitta sunt calzi, au emotii intense, sunt iubitori si fericiti. O fata care straluceste de fericire este specifica acestui tip.

Pitta inseamna pamant si aer, precum si urmatoarele atribute: cald, penetrant, fluid, taios, acru. Pitta este raspunzatoare de digestie si metabolism, de ficat, splina, piele si ochi. Dirijeaza energia si sentimentele.

Kapha

Kapha inseamna pamant si apa. Atributele sunt: greoi, lent, rece, vascos, stabil, moale. Kapha este stabilizatorul trupului si forta care pune in miscare vointa si memoria.
Tipul Kapha are o conformatie fizica puternica, greoaie. Activitatea lui este lenta, dar temeinica. Are somn bun, adanc, o perceptie inceata, dar o memorie buna si de durata. Este o fire echilibrata, uneori prea calma. Tenul este gras.

Relaxat, acesta este cuvantul care descrie cel mai bine tipul Kapha. Oamenii Kapha sunt considerati norocosi, pentru ca ei se bucura de o sanatate durabila. Personalitatile lor exprima o perspectiva calma si fericita a vietii. Este specific pentru Kapha sa cantareasca bine lucrurile inainte de a lua o decizie, sa incerce sa ii impace pe ceilalti si sa empatizeze in mod real cu sentimentele lor. Kapha este dosha cea mai stabila si echilibrata.

La ce sa ne asteptam?

In timpul intalnirii, medicul va stabileste tipul constitutional, discutati problema dumneavoastra si va prescrie un tratament in functie de acestea. Tratamentul este naturist pe baza de plante, ghee (unt clarificat) si metode din panchakarma (vamana = vomismente provocate, virecana = purgatie provocata, basti = clisma, nasya = inhalatii, raktamokshana = luarea de sange din anumite parti ale corpului prin intermediul lipitorilor), abyangha (oleatie externa), totul in functie de tipul constitutional si patologia asociata.

Programari online

Click aici

Newsletter